Slayt

1 2 3 4

7 Aralık 2015 Pazartesi

KARAMEL SOSLU HASHASLI ÇÖREK

Merhabalar...
Bu harika lezzeti sizinle tanıştır masaydım
çok ayıp olurdu...:) Kendileri karamel soslu haşhaşlı katmer çörek olup inanılmaz lezzetlidir...













                                                       
      KARAMEL SOSLU HAŞHAŞLI ÇÖREK


          Malzemeler;
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
  • Aralara sürmek için 200 gram kadar yumuşak tereyağ
          İçi için;
  • 3 dolu yemek kaşığı haşhaş veya tahin
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 6 yemek kaşığı sıcak su
          Karamel sos için;
  • 200 ml. sek sıvı krema
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su


      Öncelikle hamur yapmak için yoğurma kabımıza sırayla ılık süt şeker ve maya alınır üzeri örtülerek 10 dakika ön mayalama işlemi gerçekleştirilir.Sonrasında yağ tuz ve azar azar un eklenerek harika bir hamur yoğrulur ve yaklaşık 1 saat üzeri örtülerek mayalanması sağlanır. Bu arada haşhaş veya tahin sıcak su ile inceltilir ve şeker de katılarak karıştırılır bir kenarda bekletilir.Mayalanan hamur 4 eşit bezeye bölünür ve ilk beze tezgaha merdane ile açılır üzeri yumuşak tereyağ ile yağlanır ve kenara alınır ikinci beze açılır ilk açılan yağlı hamurun üzerine konur ve tekrar yağlanır sonra üçüncü ve dördüncü  beze için de aynı işlem yapılır ve üzeri hazırlanan haşhaşlı veya tahinli sos ile iyice sürülerek halı sarar gibi rulo sarılır ve dörder parmak genişliğinde kesilerek fırın kabına soslu kısım üste gelecek şekilde dizilerek ılık 180 derece fırında 
kızarana dek pişirilir bu arada karamel sos için şeker ve su kalın tabanlı bir tencereye koyularak orta ateşte ara ara karıştırılarak su buharlaşıp şeker kalana dek ocakta kalır ve şeker yavaş yavaş renk değiştirip sütlü kahve rengini alınca sıvı krema azar azar dökülerek ocağın altı kısılır ve hızlıca karıştırılarak karamel sos hazırlanır ocaktan alınır içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağ konur ve kıvam alması için bir kenarda bekletilir fırından çıkan sıcacık çörekler ılıyınca kıvam alan karamel sos da çörekler üzerine dökülür ve bu muhteşem lezzetin keyfi çıkarılmaya hazırdır...
Afiyetler olsun...














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder