Slayt

1 2 3 4

2 Mart 2016 Çarşamba

HASHASLI KATMER POGACA

Merhabalar...
Katmer poğaça tarifimle kocaman sevgiler...En en en sevdiğim poğaçalar arasına yerleşti nedeni benim için çok açık ve net. Üzerine döktüğüm karamel sos yok böyle bir lezzet dedirtecek cinsten diyorum ve tarifime geçiyorum.









HAŞHAŞLI KATMER POĞAÇA

Malzemeler;
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
İç Malzeme;

  • Ben yaklaşık 1 çay bardağı haşhaş kullandım aynı miktarda tahin de kullanılabilir
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 150 gram kadar eritilmiş tereyağ
  • Mümkünse ince kıyılmış ceviz
Karamel Sos;
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik su
  • 200 ml sıvı krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
                       Öncelikle hamurumuzu mayalayalım (bakınız hamur mayalama) ve bekletelim ki mayası gelsin. Karamel sosumuz için su ve şekeri kalın tabanlı tencereye alalım kısık a yakın orta ateşte hiç ellemeden suyun buharlaşıp şekerin renginin dönmesini bekleyelim. Renk koyulaştığı an
hemen sıvı krema mızı ilave edelim ve hızlıca karıştıralım ardından 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyelim şeker ve tereyağ tamamen eridiği anda ocaktan alıp kıvam almasını bekleyelim. Bu arada hamurumuz mayalanmıştır zaten hemen haşhaş sosumuz için haşhaşı derin bir kaseye alalım üzerine biraz sıcak su dökerek inceltelim yani tahin kıvamı almasını sağlayalım ardından damak tadımıza göre şeker ilave edip karıştıralım haşhaşlı sosumuz hazır. Tahinli sos içinde tahini derin bir kaseye alalım içerisine damak tadınıza göre şekeri ilave ederek hazır hale getirelim. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıp un serptiğimiz tezgahta açalım içine önce tereyağ sürelim fırça ile yayalım ardından haşhaşlı sosumuzdan sürüp ceviz serpelim ve aşağıdaki tablo da görüldüğü gibi şekillendirelim. Aynı işlemi tüm hamur bitene kadar uygulayıp  üzerlerine tekrar tereyağ sürüp elimizle hafif bastıralım ki tereyağ iyice dağılsın. Ilık 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Pişen poğaçalarımızı servis tabağına alıp hazırladığımız karamel sosumuzdan bir kaşık yardımı ile poğaçaların üzerine gezdirelim. İşte hepsi bu kadar...
Afiyetler olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder